Cum să deguști vinul

DSC04991

Degustarea unui vin este o artă care necesită papile gustative curioase, un simț al mirosului indiscret, ochi atenți la detalii și răbdarea de a exersa.

Totul pornește de la un cadru propice. Pentru a testa calitățile unui pahar de vin este bine să alegi un mediu prietenos (în care să nu se gătească sau în care să nu fie prea multă gălăgie), lumina pe cât posibil naturală, culoarea pereților să fie cât mai deschisă, să ai paharul potrivit și să te asiguri că vinul este la temperatura potrivită.

Mai departe, să vedem cum pune procesul degustării în mișcare văzul, mirosul și gustul.

Primul pas este acela de a analiza aspectul vinului în pahar. Ca să îl admirăm cum se cuvine, în pahar se pune numai o treime din capacitatea sa. Pentru această etapă te interesează detalii precum limpiditatea și culoarea.

Culoarea se analizează privind vinul din mai multe unghiuri. Vinul se apreciază îndreptând paharul către sursa de lumină, și obligatoriu pe un fond alb.

Privit dintr-o parte, în lumină, vei vedea cât de limpede este. De obicei, un vin limpede este unul de calitate.

Analizând culoarea vinului, un bun degustător poate “citi” aproape un sfert din identitatea și valoarea lui. După culoare poți afla grupa de soiuri din care provine vinul, ce tehnologie este folosită, precum și vârsta vinurilor, mai bine decât se cunoaște vârsta oamenilor după ridurile de pe față.
La început, un vin roșu tânăr are o culoare roșu intens cu nuanțe violaceu-albăstrui. În timp, culoarea trece către roșu rubiniu, pentru ca la bătrânețe să treacă spre cărămiziu.

Un vin alb tânăr are o culoare verzui-gălbuie, cu timpul devine galben-verzui, apoi galben limoniu, galben pai- auriu, iar la bătrânețe să devină cărămiziu.

Trecem la miros. Experții în degustare reușesc să diferențieze aromele primare de cele secundare și chiar și de cele terțiare. Să le definim puțin:

– aromele primare sunt date de substanțele ce se găsesc în strugure, adică în pulpa și mai ales în coaja bobului de strugure (tot aici intră și notele florare, de fructe sau ierburi)

– aromele secundare vin de la compușii produși în cursul fermentației alcoolice

Ca urmare aroma vine de la origine, aroma înseamnă prospețime, fructuozitate și posibilitatea de a recunoaște soiul. Buchetul se obține prin maturarea și prin învechirea vinului.

Maturarea vinului se face în butoi, iar învechirea vinului are loc la sticlă, după îmbuteliere.

Pentru a distinge cât mai bine notele, rotirea ușoară a vinului în pahar va activa eliberarea aromelor. Tot mirosul îți poate spune dacă un vin se află la prima tinerețe sau deja este veteran – vinurile tinere, de exemplu, tind să iasă în evidență prin aromele de fructe.

Și dacă tot vorbeam de rotire, ar trebui să introducem și termenii de lacrimi sau picioare ale vinului. În enologie, picioarele sau lacrimile sunt acele urme pe care le lasă vinul atunci când îl plimbi ușor în pahar. Cu cât sunt mai evidente, cu atât înseamnă că vinul respectiv are un conținut mare de alcool.

Când vine vorba de testarea gustului, vinul trebuie sorbit ca și cum l-ai trage printr-un pai. Asta îl ajută să se aereze și să te lase să îi distingi diferitele ingrediente. Poți stabili dacă un vin este armonios, complex sau complet dacă iei în considerare aromele (ex: lămâie, mure) și structura (cât de dulce e, cât de tare se simte alcoolul, aciditatea).

Degustarea nu ar putea fi completă fără să și iei o înghițitură din paharul din vin. O ultimă etapă în procesul degustării este acela de vedea cât timp persistă aroma vinului după ce ai gustat din el. Dacă simți aromele lui mai mult de un minut, atunci înseamnă că ai gustat un vin de calitate.

Și astfel am parcurs principalele etape în procesul de degustare a unui vin. Îți mai lăsăm cu o concluzie.

Prin 2014, o echipă de cercetători de la celebra universitate americană Columbia și-a pus următoarele întrebări: ce se ascunde de fapt în spatele unei degustări de vin? Ce ne determină să spunem că un vin este bun? Ei bine, ei au stabilit că nu doar gustul, mirosul și culorile sunt esențiale, ci și ceea ce se întâmplă în viața noastră poate influența verdictul. Un vin bun are nevoie de o atmosferă frumoasă și de o companie pe măsură pentru a putea fi savurat.