Cum să depozitezi vinul în condiții optime

IMG_0090

Vinul este o băutură care trebuie răsfățată. De îndată ce simte că mediul în care stă nu este pe gustul lui, imediat își pierde din calități. 

De aceea, în orice decizie cu privire la unde îl depozitezi trebuie ținut cont de faptul că vinul e „mofturos” la temperatură, dar și la poziția în care este pus.

Precum un vampir, vinul are nevoie de un spatiu răcoros, ferit de razele soarelui (vinul alb și cel rosé sunt cele mai sensibile la lumină) și de umiditate extremă sau de aerul foarte uscat. Ideal, vinul trebuie ținut într-un loc în care temperatura nu depășește 20 de grade Celsius, de preferat între 12 și 14 grade. Altfel, vinul intră în supraîncălzire și devine…oțet.

În ceea ce privește poziția, vinul trebuie pus orizontal. Rafturile speciale de depozitare sunt construite în așa fel încât sticlele să stea în această poziție. Explicația stă în dop. Pe orizontală dopul va fi permanent în contact cu vinul și nu se va usca. Odată uscat, dopul se contractă, iar vinul intră în contact cu aerul care oxidează băutura.

Pentru că vinurile se feresc de oxigen, în cazul în care ai deschis o sticlă și ai băut jumătate din ea, un dop special de vacuumat poate încetini procesul de oxidare al băuturii.

Vinului îi priește să stea într-o pivniță special concepută pentru nevoile lui, dar atunci când un astfel de spațiu nu îți este la îndemână, există mereu soluții de rezervă. Într-un apartament, recomantat este să verifici dacă există fluctuații semnificative de temperatură. Dacă astfel de treceri de la rece la cald există și nu ai cum să îi oferi vinului cazarea potrivită, o variantă ar fi să apelezi la un răcitor de vinuri.

Un răcitor mic poate depozita în jur de 30 de sticle, iar avantajul lui este că putem să îi setăm temperatura optimă la care să găzduiască sticlele de vin.

Poate te întrebi de ce un răcitor este mai potrivit decât frigiderul pe care îl ai deja acasă. Așa cum spuneam, vinul este o băutură foarte pretențioasă pe care o nemulțumește chiar și cel mai mic factor cum ar fi lumina frigiderului când se deschide  sau vibrația pe care acesta o produce și care agită sticla.

 Vinul poate conține sedimente care se depun în timp pe fundul sticlei. Dacă sticla este agitată constant, sedimentele nu se pot depunde, iar decantarea vinului va fi greu de făcut.

Toate aceste recomandări de depozitare sunt utile atât pentru vinurile pe care le consumi pe termen scurt, la seri cu prietenii, la cine romantice, dar și în cazul în care vrei să „crești” un vin și să îl aduci în timp la maturitate.

Nu uita cuvintele cheie: întunecat, răcăros și umiditate redusă!