Temperatura potrivită de servire a vinului

IMG_0089

S-a întâmplat să guști un vin și să spui din start că nu îți place? De vină ar putea fi temperatura nepotrivită.

Așa cum înghețata este bună la temperaturi reci, tot astfel, vinul are gradele lui care influențează gustul. Desigur, temperatura diferă în funcție compoziția chimică a fiecărui vin în parte.

Simplificat, la temperaturi reci,  scade perceptia aromelor, pe când temperaturile ceva mai ridicate favorizează eliberarea aromelor. În detaliu, există temperaturi optime pentru diferite tipuri de vin.

Pentru vinul alb ea este între 7 și 14 grade Celsius, pentru cel rosé între 12 și 17 grade, iar pentru cel roșu între 17 și 21 de grade. Dacă adăugăm și un vin spumant, temperatura potrivită pentru el s-ar situa între 5 și 10 grade.

Dintre toate, vinul alb este cel care are o temperatură de servire optimă mai scăzută. Pentru că se servește mai rece, vinul alb este potrivit pentru serile de vară călduroase.

Vă dăm și un pont. Dacă plănuiești o cină și vrei să eviți ca vinul să se încălzească în pahare, o variantă ar fi să răcești paharele înainte, iar în loc de cuburi de gheață, care ar dilua băutura, să pui boabe de struguri înghețate – desigur, boabe de struguri roșii pentru vinul roșu și albi pentru vinul alb.